7.チョコレートケーキを作る/bake a chocolate cake


昨日遅くまで起きていたので、今日は遅起き(ここ最近いつも)。たまには朝8時とか9時とかに起きて朝時間を満喫したいものです。「朝活」もやりたいことリストに加えよう。

I woke up late today since I stayed up late last night watching some animes…..I wish I could wake up earlier and spend productive time… I will add “Asakatsu” which means do some productive stuff in the morning like study, exercise and so on in my list.

今日のプランは、

The plans for today were…

森で散歩/go walking in woods→スーパーまで歩いて行ってケーキとクレープの材料買う/buy ingredients for crapes and cake →うちのアパートのキッチンでお菓子作り/bake them at my place

昨日は雨でどんよりしていたのに、今日はすっかり晴れていて気持ちのいい天気。スウェーデンとロンドン旅行から帰ってきたらフィンランドはすっかり秋模様になっていました。木々の葉っぱは黄色くなり、道は落ち葉でいっぱいです。散歩とか、いざやってみるとすごくいい気持ちなのに、行く前はなんだかめんどくさいし(インドア派)、目的もないのに外にでるなんて嫌!ってなっちゃうんだよなあ・・・フィンランドにきて、みんな自然大好きで驚きました。外でランニングしてる人、犬の散歩(たまには猫も)してる人の多いことよ。フィンランドは森とか湖がたくさんあって(とくに私の町は湖が多い)、みんな小さいときから自然に触れながら育ってきたんだろうなーと思います。それと、フィンランドは日本みたいに選択肢がそんなにないから、みんな暇なんだろうな、とも。カラオケボックスなんてないし、ゲームセンターも漫画喫茶もありません。来た当初はそんな落ち着いた雰囲気が気に入っていたけど、最近は日本のモノの豊富さが恋しい・・・ほしいものはなんでも手に入る国です日本は。しかも安い。最近のどっかの大統領のインタビューだかでも言われていますが日本人は物を持ちすぎとかなんとか?それも一理あるなあとは思います。こっちに来てから、自分がどれだけモノを所有すること、買うことに依存していたかに気づきました。フィンランドはモノがとにかく高い!だからみんなお金を使わずに楽しむのが当たり前というか、うまいというか、そんな感じなんだろうなと思います。ミニマリスト的精神というか。うん、ミニマリスト憧れるなあ。買い物だいすきだけれど。でも思ったのが、あの大統領はなんで日本人のこと知ったように話してるんだ?ってこと。あの番組見たわけじゃないからあの大統領がどういう背景で日本のことを語っているのかはわかりませんが。日本のことをなにも知らない外国人に口出しされたくないよって(笑)言ってることはごもっとも!だけれど(笑)

話がそれた。

It was a gloomy rainy day yesterday but it turned out to be such a nice weather today. Autumn had come in Finland when I came back from the trip to Sweden and London 2 weeks ago. It was already cold like winter when I left Finland(it was just 3 degrees at 10am) , but the trees were still green.

Since I’m a person who prefers staying inside, but it’s nice to go walking someday in a nice weather. But before I do it I always feel like ” it doesn’t make sense to go out if I don’t have any plans…let’s just stay in my cosy bed today…” But in Finland, apparently people do like to go walking or spend time outside. I see lots of people running or walking with their dogs (sometimes cats as well), having a picnic. It totally makes sense in here since there are lots of beautiful nature  such as woods and lakes especially in my city. I guess all the people in here grow up with nature, not like me. Also, maybe there is nothing to do. I didn’t know that there are loads of things to do in Japan. We have Karaokes, gaming shops, Manga cafes and so on…. I used to like this quiet atmosphere in Finland at first, but now I really miss Japan… My friend said that Japan might never sleep. I think that’s true. I didn’t really like Japan when I was in there, but now I know. I like Japan. I like Japanese food!!! But I think I was obsessed with shopping and owning things. There are lots of nice stuff making us tricked buying them. I felt happy when I got something new. A guy in a TV program said ” we don’t buy things by money, we buy thing by time which is used to earn money.” I don’t know if my English makes sense, but it was kind of impressive to me. I have never thought like that. Well, I think I’m getting off track here now haha

ってことでうちに帰ってきて私はチョコレートケーキを、友達はクレープを作りました。こないだスウェーデンにいたときにチョコケーキは2回かな?くらいつくったから分量とか材料とか覚えてるから適当に作ろう!とおもって始めたけど、確かに材料は覚えてたけど分量がいまいち定かじゃなくて、しかも計量スプーンとかもってないし、、で適当につくったら何とも微妙な味のができてしまった・・・上の写真が前にスウェーデンで作ったもの。あの時はとーってもおいしかったの!!おいしすぎて食べるのをやめられなかったくらい。カフェで売れる!ってくらいっだったのに今回はヒドイ・・・料理で大切なのって分量をちゃんと守ることなんだね・・・と反省して次のリベンジのためにレシピをもらいました。

Anyway, we made a chocolate cake and crapes after that. I made this chocolate cake twice when I was in Stockholm 2 weeks ago, I thought I remembered the recipe, but apparently not. I don’t even have measuring spoons, so it is natural to make it bad. I got the recipe for next time, so I will write it down here. It was actually very very good last time! I couldn’t stop eating it…and it is very easy to make.You should definitely try it!

ちなみにレシピはこちら。すっごく簡単で、トータル25分とかでできちゃいます。

  • バター100g / 100g butter
  • 砂糖2 1/2dl / 21/2 dl suger
  • 卵2こ / 2 eggs
  • ココアパウダー テーブルスプーン3杯(テーブルスプーンってなに?)/ 3 table spoons of kokoa
  • バニラシュガー ティースプーン1杯 / 1 tea spoon of vanila suger

海外のレシピってみんなデシリットルとかで書いてあるのかな?すこし驚きました。日本のレシピはだいたいグラム表示の気が・・・。

で、180℃?のオーブンに15分で出来上がりです。簡単でしょ?

15 minutes in a oven with 180℃

バニラシュガーを少し多めにいれるのがおススメです。バニラエッセンスでもよさそう。これにホイップをのせるとこれがまたうまいんだなあ。絶対またリベンジします!

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